زبان تن Body Language
یک زبان جدید یک زندگی جدید است!! A new language is a new life! زبان تن یک زبان بین المللی می باشد هر کس با هر ملیت و مکتبی در هر نقطۀ جهان می تواند به این زبان سخن بگوید البته بخش اندکی از آن با توجه به فرهنگهای گوناگون دارای تفاوتهایی است. زبان بدن از تکنیکهای شیرین، دلپسند، جذاب، شگفت انگیز و بسیار مؤثر در ایجاد ارتباط مؤثر و مفید می باشد.
زبان تن رساتر و با نفوذتر از هر واژۀ گویا و سلیسی که به زبان رانده می شود می باشد. باور کردنی نیست ولی باورش کنید!! زبان بدن چیست؟ زبان صامت، پیامهای خاموش و بدون آوا می باشد. حال که زبان بدن زبانی صامت، خاموش و بدون گویش است، چگونه می تواند مؤثرتر از واژگان و کلام سخن بگوید.
چه بخواهیم و چه نخواهیم واقعیتی است انکارناپذیر، همان گونه که هر زبان هم گویش دارد و هم گوش کردن، زبان تن نیز در هر دو حوزه مورد بررسی قرار می گیرد. الف) چگونه با زبان تن با دیگران سخن بگوییم؟ How to speak in body language? ب) چگونه زبان تن دیگران را بخوانیم؟ How to read other’s? هم باید بتوانیم از مخزونات و مکنونات پنهانی و سرّی افراد پرده برداری نماییم و به سرّ درون دیگران پی ببریم و به ما فی الضمیر دیگران آگاه گردیم. از نیات درونی و انگیزه های رمزآلود دیگران با خبر شویم! در واقع ما با آموختن این زبان بین المللی ساکت و صامت می توانیم به احساسات و افکار و اندیشه ها و نگرشها و نیات درونی افراد پی بریم. از طرفی دیگر، می توانیم با این زبان سحرآمیز با دیگران سخن هم بگوییم! سخنان دلنشین، جذاب، مفید، شگفت انگیز و مؤثر که دیگران بدون مقاومت تحت تأثیر پیام های شما شوند.
آری ما انسانها عادت کرده ایم که بیشتر با واژگان سخن بگوییم تو گویی سخن گفتن فقط با زبان سخن گفتن است! و لذا متأسفانه بیشتر پیامهای ما کلامی است. پیامهای کلامی در بسیاری از موارد بی تأثیر یا کم تأثیر هستند، پیامهای کلامی بسیار ضمخت، خشن و نارسا و آزار دهنده و غیرمؤثر می باشند. در حالی که پیامهای غیرکلامی از لطافت و رسایی حیرت انگیزی حکایت می کنند و بسیار جذاب، آرامش دهنده، مؤثر و مفید می باشند. در بسیاری از موارد پیامهای کلامی به اعتماد بنفس و شخصیت افراد آسیب می زنند و در افراد مقاومت ایجاد می نمایند، پیامهای کلامی در بسیاری از ارتباطات انسانی ایجاد مشکل می کنند، به پیامها خدشه وارد می کنند و به عنوان یک پارازیت و noise محسوب می گردند. و ایجاد سوء تفاهم می نمایند!!
پیامهای کلامی می تواند به راحتی دروغ بگویند، دروغگوترین پیامها، پیامهای کلامی می باشند دروغ می گویند، فریب می دهند و غیر قابل اعتماد هستند ولی به عکس پیامهای غیرکلامی صادق هستند، راست می گویند و راستگوترین پیامها را شامل می شوند. هرگز دروغ نمی گویند در واقع نمی توانند دروغ بگویند!! به انسانها اعتماد بنفس و آرامش می دهند. آنها قابل اعتمادند و اعتماد فرد را جلب می نمایند، انسان را از شک و تردید و دودلی بیرون می آورند و به صورت خودآگاه آنچه در درون شما می گذرد را به دیگران نمایش می دهند! همچنین با این زبان می توانید دیگران را بهتر درک نمایید و احساسات و اندیشه های درونی آنها را بخوانید و به دیگران آرامش ببخشید. پیامهای غیرکلامی اصلاً دروغ گفتن را بلد نیستند و صداقت دارند لذا هرگاه بخواهید وانمودسازی نمایید و دروغ بگویید شما را لو می دهند. این زبان بسیار ملایم، صمیمی، مؤثر، اقناع کننده، برانگیزاننده و الهام بخش می باشد. زبان تن با این که بیش از چند دهه از گسترش آن نمی گذرد ولی قدمتی به طول تاریخ بشر دارد، البته فقط در نیم قرن اخیر بطور رسمی و جدّی مورد توجه قرار گرفته و تحقیقات فراوانی روی آن انجام شده است و پیشرفت قابل توجه و چشمگیری نموده است.
اساساً پیامها به دو قسمت تقسیم می شوند: کلامی verbal و غیرکلامی nonverbal . جالب است بدانید که فقط 7% پیامها کلامی می باشند و 93% دیگر غیرکلامی می باشند، ولی متأسفانه ما از پیامهای غیرمؤثر کلامی بیشتر استفاده می کنیم و به تذکرات شفاهی می پردازیم و بهقولی روی اعصاب اطرافیان خود راه می رویم!!
دانشمندان علم ارتباطات تا کنون حدود بیش از یک میلیون و دویست هزار پیام غیرکلامی را شناسائی نموده اند که بخشی از آن ها مثبت بوده و بخش دیگر منفی. مسلّماً پرواضح است که برای ایجاد ارتباط مؤثر باید از پیامهای غیرکلامی مثبت بهره ببریم و از پیامهای غیرکلامی منفی اجتناب نماییم.
زبان بدن در واقع ترجمان درونی افراد می باشد. زبان تن واگویۀ سرّ درون افراد می باشد. زبان تن بازتاب و انعکاسی است از احساسات و عواطف و اندیشه ها و نیات درونی و نگرش افراد. زبان تن به قدری در ایجاد ارتباط، مؤثر، کارا و مانا می باشد که در جلسۀ اول که به اولین دیدار یا first meeting موسوم است که ما فقط 90 ثانیه فرصت داریم تا ارتباط مؤثر برقرار نماییم، زبان تن می تواند ما را به این مهم یاری دهد.
پیامهای غیرکلامی، زبان گویای صامت هستند، که به پیامهای خاموش معروفند، پیامهای غیرکلامی همان پیامهای گویای مؤثرند.
در انتهای سخن یک هشدار بسیار مهم و آن این که:
وقتی ما از اهمیت و تأثیرات فراوان پیامهای غیرکلامی سخن به میان می آوریم، منظورمان اصلاً نفی پیامهای کلامی نیست، بلکه پیامهای کلامی در جایگاه خود مفید می باشند.