ارتباط بین فردی Interpersonal Relationship
همه می دانند که امروزه مهارت برقراری ارتباط بین فردی چقدر در موفقیت و سالم زیستی مؤثر است. اهمیت این نوع ارتباط در محیط های حرفه ای و زندگی بر همگان روشن و مبرهن است. کسانی که از این مهارت ها بی بهره اند چقدر در زندگی شغلی و شخصی خود دچار مشکل می شوند.
برای ایجاد این نوع ارتباط بایستی هم به مهارت های اجتماعی واقف باشیم و هم با دیگران به گونه ای رفتار نماییم که در عین این که سعی نماییم به حقوق دیگران تجاوز ننماییم، به حقوق خود نیز برسیم و از خودمان خرسندی و رضایت داشته باشیم و در عین حال با دیگران روابط گرم و صمیمی نیز ایجاد نماییم.
به عبارت دیگر مهارت های اجتماعی که ما را در ارتباط بین فردی موفق می نماید فرآیند پیچیده ای است که فرد را قادر می سازد به گونه ای رفتار نماید که اولاً دیگران او را باکفایت تلقی نمایند و در عین حال مهارتهای ارتباط بین فردی باعث می شود فرد از رفتارهای هدفمند برخوردار گردد و به موفقیت برسد.
البته وقتی این مهارت های اجتماعی کارایی لازم را خواهند داشت که ما با این مهارت ها، به یک ارتباط سالم، مؤثر و مفید دست بیابیم.
بعضی از نشانگان مهارت های اجتماعی عبارتند از:
الف) آموختنی هستند. یعنی اکتسابی هستند و با تمرین و ممارست به دست خواهند آمد و آموزش تخصصی و کارگاهی آن امری لازم و ضروری است.
ب) دارای پیام های کلامی و غیرکلامی می باشند. برای آموزش این مهارتها هم باید به پیامهای زبانی و بیانی توجه گردد و هم به پیامهای غیر بیانی، یعنی باید از زبان تن نیز بهره جست؛ این تنها واژگان نیستند که باعث ارتباط میگردند بلکه عواطف و هیجانات هستند که به واژگان جان بخشیده و باعث ارتباطی مؤثر میگردند. لازم به تذکر است که زبان تن یکی از تکنیک های شیرین، جذاب و مؤثر در ایجاد ارتباطی سالم، مؤثر و مفید میباشد.
ج) تقویت های اجتماعی دیگران را به حداکثر می رسانند. در واقع تعاملات اجتماعی دیگران را افزایش داده و صمیمیت را بیشتر می نماید و در عین حال حس اعتماد را بین افراد بالا میبرد.
د) ماهیتی تعاملی دارند. ارتباط یک خیابان دوطرفه است. ارتباط یکطرفه محکوم به شکست بوده و به زودی ارتباط با وضع اسفناکی قطع میگردد. به عبارت دیگر در ارتباط یکطرفه امکانات فقط از یک طرف صادر گردیده درحالیکه بدون پاداش می ماند و ارتباط را آسیب پذیر می گرداند.
ه) به زمانبندی مناسب و تأثیر متقابل برخی از رفتارها محتاجند. یک ارتباط مؤثر وقتی بوجود می آید که به درک متقابل و همدلی توجه شود و این خود نیاز به زمان دارد. به عبارت دیگر زمانبر بوده و هم به درستی در جایگاه زمانی مناسب باید به کار گرفته شود.
و) عواملی چون سن و جنس و پایگاه اجتماعی در آن ها مؤثرند. موقیت اجتماعی بالا در بعضی موارد جوانتر بودن یا حتی در مواردی مسن تر بودن و پخته تر بودن مؤثر اند. گاهی اوقات جنسیت نیز در تعاملات اجتماعی تاثیربخش است.
برای بهبود بخشیدن به روابط میان فردی کافی است بعضی از این توصیه ها را به انجام برسانید:
الف) لبخند بزنید.
ب) مثبت اندیش باشید.
ج) قدرشناس باشید.
د) منصف باشید.
ه) به ویژگی های دیگران توجه کنید.
و) گوش کردن فعال و مؤثر را فراموش نکنید.
ز) شوخ طبعی نمایید.
ح) صداقت داشته باشید.
ط) همدلی نمایید و احساسات دیگران را به همان گونه که هستند بپذیرید.
ی) سخت نگیرید.
ک) گذشت داشته باشید.
ل) ابرازگر باشید.
م) منعطف باشید.